Sociale veiligheid

Sociale Veiligheid bij Scouting Montgomery
Onze scoutinggroep is een plek waar iedereen zich veilig moet voelen. Hier kun je met plezier spelen zonder zorgen over hoe we met elkaar omgaan. Gedrag dat dit plezier verstoort, is niet toegestaan. Denk aan pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, vechten, slaan of ongepast gedrag op sociale media.

Ongewenst gedrag past niet binnen onze scoutinggroep en kan ervoor zorgen dat jij of iemand anders zich niet fijn voelt.

Samen zorgen we voor veiligheid
Samen met Scouting Nederland zorgen wij ervoor dat onze groep een veilige plek is. Dit doen we op lokaal, regionaal en landelijk niveau. We werken aan bewustwording en preventie, zodat iedereen weet wat wel en niet kan.

Wij hanteren de gedragscode van Scouting Nederland. Hierin staan duidelijke afspraken over hoe we met elkaar omgaan, vooral bij contact met kinderen en jongeren. Iedereen die een rol heeft binnen onze scoutinggroep moet deze gedragscode kennen en respecteren. Vrijwilligers krijgen deze gedragscode bij aanvang van hun vrijwilligerswerk. Je kunt de gedragscode hier downloaden.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Bij scouting draait het om spel, plezier en avontuur. Om de veiligheid te waarborgen, moeten alle vrijwilligers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. Dit is een belangrijke maatregel om ervoor te zorgen dat onze vereniging een veilige omgeving blijft.

De Vertrouwenspersoon
Overal waar mensen samenkomen, kan ongewenst gedrag ontstaan. Daarom heeft Scouting Montgomery een vertrouwenspersoon. Dit is iemand bij wie je terechtkunt als je iets vervelends meemaakt en niet weet hoe je het moet oplossen. Ze luistert naar je verhaal en helpt je om de beste oplossing te vinden. Alles wat je vertelt, blijft vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming worden er geen stappen ondernomen.

Onze vertrouwenspersoon helpt ons ook met voorlichting over sociale veiligheid en grensoverschrijdend gedrag.

Onze vertrouwenspersoon is Mirke van Kessel
Heb je een probleem of weet je niet hoe je met een situatie moet omgaan? Dan kun je contact opnemen met Mirke. Je kunt haar bereiken via e-mail: vertrouwenscontact@scoutingmontgomery.nl Stuur haar ook even een appje op tel.: 06-18360918 zodat ze weet dat je contact wilt.

Wat doet de vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon kan je helpen door:

  • naar je verhaal te luisteren;
  • advies te geven over vervolgstappen;
  • je te ondersteunen bij gesprekken;
  • te bemiddelen;
  • mee te denken over oplossingen;
  • indien nodig door te verwijzen naar hulpinstanties;
  • te helpen bij klachtenprocedures of aangiftes;
  • voorlichting te geven over sociale veiligheid.

Wat valt onder ongewenst gedrag?
Ongewenst gedrag is gedrag dat iemand anders pijn doet, psychisch of lichamelijk.
Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Pesten: iemand buitensluiten, beledigen of opzettelijk kwetsen.
  • Roddel: nare verhalen over iemand verspreiden, waar of niet waar.
  • Bedreiging: iemand bang maken of onder druk zetten.
  • Discriminatie: iemand ongelijk behandelen op basis van afkomst, geaardheid, geloof of andere kenmerken.
  • Seksuele intimidatie: ongepaste opmerkingen of gedragingen met een seksuele lading.

Geheimhouding
De vertrouwenspersoon moet alles wat jij vertelt geheimhouden. Alleen als jij toestemming geeft, mag de informatie worden gedeeld. Er is één uitzondering: als er een ernstige reden is waardoor iemand in gevaar is, kan de vertrouwenspersoon besluiten om hulp in te schakelen. Dit gebeurt alleen als er aan strenge voorwaarden is voldaan.

Hulp van Scouting Nederland
Naast de vertrouwenspersoon in onze groep, kun je ook contact opnemen met het team Sociale Veiligheid van Scouting Nederland. Dit team helpt scoutinggroepen met vragen over sociale veiligheid. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar via:
tel.: 033 496 09 11 of email inveiligehanden@scouting.nl of socialeveiligheid@scouting.nl